SD97 Washington DC tdv.gif (3839 bytes)
  En reiserapport fra Software Development 97
Denne rapporten er skrevet for å gi interesserte innblikk i hva som kan læres ved å reise til Software Development i Washington DC og hvilke tanker jeg gjorde meg som deltakere på utallige forelesinger og "tutorials". I år deltok jeg for femte gang på denne konferansen. Det som gjorde sterkest inntrykk i år var at Microsoft har ryddet unna all konkurranse når det gjelder Windows programmering, men likevel er sterkere utfordret enn noensinne ved at NETTET er i ferd med å ta operativsystemets plass.

Thor Vollset, Oslo 5. oktober 1997

Fredag 3. Oktober 1997

"Building better JAVA applications and applets"

Peter Coad, Object International Inc

Dagen begynte utmerket med et godt foredrag av Peter Coad. Han har "forlatt" C++ til fordel for JAVA fordi han mener språket noe skrives i er viktig for resultatet.

Kjernen i hans foredag var disse påstandene :

  1. Design with composition rather than inheritance

Her går han gjennom en god del eksempler og klarer å overbevise meg at det er viktigere å modularisere system enn å gjenbruke kode gjennom arv.

Han påstår at mens arv : utvider grensesnittene gir de svak innkapsling og resulterer i en underlig måte å håndtere endringer over tid gir modularisering en meldingsbasert innkapsling og en meget god håndtering av endringer.

  1. Design with Interfaces

Bruk et felles sett "metodesignaturer". Grensesnitt lar deg koble opp mot et objekt i hvilket som helst objekt som implementerer dette grensesnittet, ikke bare mot et objekt i en spesifikk klasse.

En regel som en bør kunne forholde seg til er aldri arve av "utility" klasser.

  1. Design with Threads

Moralen er : Gjør det så enkelt som mulig, men bruk tråder når det skal til. Det ligger godt til rette for dette i JAVA

  1. Design with notification

Her kommer han innpå "Observer - Obervable" og viser med eksempler på hvorfor  modularisert design er bedre enn når en bruker arv.

Konklusjon : Foredraget var lærerikt og gav meg bedre innsikt i de design jeg jobber med i øyeblikket hos Kongsberg Simrad AS.

"Building Internet Solutions with Visual C++, Active Server Pages and Microsoft Transaction Server"

Dette foredraget fikk jeg med meg første havdel av som gjaldt MS Internet Information Server 4.0 og deres nye konsept med Active Server Pages.

En interessant observasjon er at COM er den viktigste byggesteinen i alle disse arkitekturene for å gi "utviklere" mulighet til å skreddersy sine løsninger basert på Microsofts basis.

Med "Active Server Pages", Visual Interdev, OLE DB og IIS 4.0 er det blitt trivelt å lage en Internett applikasjon som modiserer / leser fra hvilken som helst database i nettverket ditt. Dette er viktig for alle de som har plundret med å installere database klienter i et nettverk og alle oss andre som vil lage Internett Sider / Applikasjoner som gjenspeiler våre databaser.

Etter foredraget gikk jeg direkte ut og kjøpte :

  • Visual Interdev Unleashed, Jay Kottler, Glenn Fincher et al, Sams Net, 1997, ISBN 1-57521-285-4

Denne leste jeg på flyet hjem (som jeg nesten mistet da jeg møtte opp på feil flyplass) og fikk stor inspirasjon til å sette i gang å lage internett programmer basert på denne basis teknologien. Jeg funderer enda på hvordan vi i TORDIVEL kan nytte oss dette samspillet som en ser her mellom HTML, Active Server Pages basert på VBScript, IIS, ODA (ActiveX Data Objects ) i OLE DB og COM til noe kreativt og som en basis for nye applikasjoner.

Writing Windows NT Services

David Solomon, David Solomon Expert Seminars

I dette foredraget gikk en igjennom det som skulle til for å utvikle Windows NT Services. Viktige kilder til en slik utvikling er NT Server Resource KIT, Win32 SDK.

Torsdag 2. Oktober 1997

Visual Modeling with the UML, Rational

Dette var en prima presentasjon av det som nå er i ferd med å UML - Unified Modeling Language.

Det som overrasket meg var å se hvordan Rational har rasket til seg ledende autoriteter og fått dem til å jobbe sammen. Ivar Jacobsen ( Use Case ), Grady Booch og James Rumbaugh ( OMT ) jobber alle for Rational. OML versjon 1.0 kom ut i januar 1997 og er støttet av firmaer som Microsoft, IBM, HP etc. En ny versjon 1.1 kom i september i år.

En rask konklusjon er at dette er noe alle seriøse programmere bør bry seg om og at dette vil bli måten å spesifisere systemer på.

Add Internet Explorer 4.0 and Internet Features using the Internet SDK

Dette var en interessant gjennomgang av de muligheter COM, Internet SDK og de grensesnitt IE 3.0 og IE 4.0 gir.

  • Første versjon av dette i IE 3.0 gav interessante muligheter dersom en vil inkludere browser funksjonalitet i et View eller i en dialog.
  • I IE 4.0 er alle grensesnitt gjort på nytt og utvidet, men IE 3.0 grensesnitt er beholdt ( som alle gode Automation Servere gjort )
  • I IE 4.0 er det mange grensesnitt og her er langt flere muligheter da IE er en del av operativsystemet
  • Mange vanlige WIN32 API funksjoner finnes i IE 4.0 grensesnitt
  • I grensesnittene er hele object modellen til IE eksponert; dette gjør at en generisk kan styre alle objekter på en side og lage DHTML (dynamic HTML). Dette er meget kraftig.
  • De tre enhetene en browser består av er Navigasjon, Address felt samt en HTML side.

Det er store muligheter for den som har tid til å jobbe med "udokumenterte" COM grensesnitt.

Why Internet will bury Windows NT

Dette var en meget interessant foredrag som tok tråden fra i fjor hvor temaet va "Why NT will bury UNIX".

  • De påpeker at nettverket nå har erstattet operativsystemet som det vi bygger våre programmer rundt
  • Antall studenter som tar kurs i operativsystemer går dramatisk ned
  • Det antall endringer Microsoft gjør i operativsystem er i øyeblikket enormt for å tilpasse seg INTERNETT
  • De påpeker at levetid for Windows 95 vil bare være et par år i kontrast til 10 år for Windows 3.x ( de påpeker at 3.x kanskje vil overleve windows- 95). Dette vil gi Microsoft store problemer.
  • Microsoft har vært best i "Good Enough" i gjennom 20 år.
  • Dagens løsninger på internett er vertikale, det betyr at du må kjøpe alt fra en leverandør for å kunne levere enn løsning som gir funksjonalitet fra Browser og inn i ditt datasystem
  • De påpeker at komponentene som vil alle snakker sammen om passer inn på nettverket og vil ersatte de integrerte løsningene vi i dag ser med i MS Office.
  • Om komponentene blir Java Beans, Active X eller noe annet tar de ikke standpunkt til
  • ActiveX er en komponent teknologi som er for enkelt å ta i bruk til å den kan gi store gevinster ( den er knyttet opp mot Microsoft private API )

Konklusjonen jeg ønsker å trekke av dette er at NETTET er MINST like viktig som introduksjonen av PCen i 1981 men at det er usannsynlig at MICROSOFT har svaret på hvor vi skal gå; like lite som IBM hadde i går.

Trass i dette vil mange tjene gode penger lenge på å utvikle for Microsofts plattform.

Onsdag 1. Oktober 1997

Plenum sesjonene fra SunSoft og Microsoft var i går skuffende, de hadde ikke den høyde de skulle ha. Det som var morsomt å se var eksempler fra SunSofts Java Workshop hvor de viste virkelig Visual Programming med JavaBeans. En Java bønne hadde visualisert sitt grensesnitt med "kroker" som hadde navn hvor du kunne koble til en tabell, "button". ( type sjekk foregikk mens du koblet ). Når du hadde koblet til alle visuelle elementer til "bønna" var det var å si GO. Andre interessante observasjoner var at de alle stresser hvor fort Webben vokser. Webben har nådd 50 millioner brukere på fem år. Det er dramatisk raskere enn noen annet. SunSofts president stresset at verdi ligger i infrastrukturen og at Browseren ( PCen ) kan sees på som telefonen og skal være enkel og bare virke. Han synes det er dumt at vi må dra med oss bærbare PCer overalt for å være on-line. Microsoft presenterte Windows CE og de toolkits som plugger inn i Visual C++ og VB. Et viktig poeng her er at APIen er et subset av Win32 og at vi må rekompilere, men dog dette er "kuult". I sitt zero admin initiative har nå Microsoft i tillegg til NetPC introdusert Windows Terminal som kjører alle sine programmer på en NT 5.0 Server.

Gui Design for the Intranet

Jim Hobart er president i dette firmaet som spesialiserer på å lage brukergrensesnitt for Klient / Server og nå Intranett. Han holdt en meget god presentasjon hvor det er flere poenger som vi kan ta i bruk på webben.

I tillegg er dette en liten oppsummering :

  • www.classicsys.com finner du blant annet GUI Guidelines og WEB Guidelines som er produkter fra dem
  • han fokuserte på at web applikasjoner ikke har brukermanualer. de skal ha "instant usability". det er en stor utfordring
  • internett sider være enkle, intranett sider kan være noe mere komplekse
  • viste JAVA applets som er skreddersydd for spesielle oppgaver, tekstbehandling, regneark, presentasjon og som VIL utfordre MS Office og Microsoft.
  • det vil i løpet av høsten også komme mange "server-side" applikasjoner skrevet i JAVA som gjør "real things"

Utstillingen

På utstillingen er det mange gjengangere :

  • Stingray som vokser og i år lanserer VisualCase for MFC og C++; dette så spennende ut og er billig. De bruker som alle andre UML
  • Rockwell presenterer igjen sine ActiveX kontroller for prosess-kontroll. Dette ser bra og greit ut
  • Dart Communication selger et tcp/ip toolkit for Windows. De viste en spennende presentasjon av en SMTP / POP3 klienter som gjør at hvem som helst kan sender mail fra en Web Side eller lese sin mail. Det var rimelig interessant
  • SuperCede Inc er nå skilt ut fra Asymetrix for å satse på sitt Java utviklingsystem som  nok er ledende. De er nå eid av Paul Allen og satser hardt i denne nisjen. Java compileren kompilerer ned til binær kode på Intel ( de er alene om dette ) og de skal porte sitt system til Solaris ( er blitt bedt av Sun å gjøre dette ). Jeg har kjøpt en versjon og laget min første applet. Det er enkelt, men skal en lage noe for TORDIVEL WEB så må en ha noe på aktivt på server siden og det er det lite støtte for.
  • Underware Inc, med Track Record
  • Allaire med verktøyet Cold Fusion for Web Applikasjoner

Mandag 29 og Tirsdag 30. September 1997

Introduction To Active X And COM

 

Richard Hale Shaw gives seminars on ActiveX programming in C++ and Java, is a contributing editor for Visual Basic Programmer’s Journal, and writes for VC++ Developer’s Journal and PC Magazine. The Windows track chair of the Software Development Conference and Conference Chair of Visual C++ DevCon, he’s a frequent speaker at VBITS, WinDev, Windows Solutions and Microsoft TechEd.

Det jeg sitter igjen med etter å ha hørt på Richard Hale Shaw i to dager er at COM er en viktig mekanisme. Med introduksjonen av DCOM i Windows NT 4.0 ble den enda viktigere.

Viktige utsagn :

  • Automation Servere vil erstatte regulære DLLer i mange tilfeller.
  • Automation Servere kan styres ved hjelp av "scripts" i VB, Excel, JAVA etc.
  • Det er trivielt å legge til Automation til en Visual C++ applikasjon. Problemet som alltid er å definere et ordentlig grensesnitt.
  • DCOM er et viktig alternativ til WinSock og RPC mekanismer ( det er ofte bedre og enklere )
  • COM virker smertefritt mellom 16 og 32 bit applikasjoner og kan bruke til å ta vare på 16 bit "legacy" kode ved at funksjonalitet bygges inn i en 16 bit Automation Server som er tilgjengelig for alle COM klienter som kan være 16 eller 32 bit.
  • For meg har det vært viktig å forstå at COM er basisen ( essensen ) til det som het OLE 2.0 ogsom stort sett brukes i MS Office til linking / embedded / menu / toolbar merging. Dette er ikke fokusert lenger og er heller ikke særlig interessant for vanlige utviklere.
  • OLE Automation er veldig enkelt å bruke både for utviklere av servere og klienter. En kan bruke VB, Delphi eller VC++. Det vanskeligste er å definere de objekter som du ønsker å dele og innse at en har fått en genuin klient / server modell.
  • Med DCOM ( distribuert COM ) kan en flytte EXE baserte automation servere "remote" ( til en annen maskin i nettverket ) uten å gjøre noen endringer i hverken klient eller server. Dette bare virker.
  • I COM er det definert et versjon system som gjør dette problemet enklere. En viktig konvensjon er ALDRI endre et publisert grensesnitt. Dette er veldig viktig for brukere av et bibliotek ( men her er det satt som en absolutt regel ). Noe å lære kanskje.
  • ATL bør bare brukes dersom en trenger å lage så ActiveX kontroller. Det er vanskelig og tidkrevende å lage noe annet enn en enkel kontroll.

I tillegg til essensen som er trukket ut i utsagnene hadde vi en fin gjennomgang med å utvikle både IN-PROC og EXE baserte Automation Servere i Visual C++ samt klienter i både VB og Visual C++. Det som var interessant for meg å oppdage var at visual basic kode bare kan "pastes" inn i MS Excel og så blir Excel også en klient.

Hvordan publiserte jeg på direkte på TDV-WEB ?

Dette året var jeg virkelig online i Washington DC.

De biter som nå er på plass.

  • EUNet Traveller som gi meg internett aksess med gratis 800 nummer. Koster ca 80 øre / minutt i avgift til EUNET.
  • Windows 95 med standard modem
  • Frontpage 98 som jeg bruker til å direkte editere våre sider på www.tordivel.no
  • FTP for å overføre lokalt editerte filer til http://www.tordivel.no

Hva som er på plass og virker men som er for tregt

  • PPTP ( point to point tunneling protocol ) mot vår NT server i Oslo.

Har du noen spørsmål ta kontakt.

 

Bokliste

  • "Professional DCOM Programming", Dr Richard Grimes, WROX Press Inc, 1997, ISDN 1-861000-60-X

A Guide to creating pratical applications with Microsoft Distributed Component Object Model.

  • "Practical Java Script Programming", Reaz Hoque, M&T Books, ISBN-55851-513-5
  • "Visual Interdev Unleashed", Jay Kottler, Glenn Fincher et al, Sams Net, 1997, ISBN 1-57521-285-4

Du er besøkende på denne siden.
Siden er sist oppdatert av Thor Vollset den 14 jan 2006
Webmaster , Produsenter  

TORDIVEL AS WDM THRANES GATE 77 0175 OSLO TELEFON 2220 68 90 TELEFAX 2315 8701 EMAIL office@tordivel.no